FISke

I Kangos kan du uppleva riktigt vildmark och fantastiskt laxfiske i Lainioälven, barnkammaren för en stor del av den baltiska laxstammen. Kangos Fiskevårdsområde (Kangos FVO) bildades 1973 med syftet att förvalta och utveckla ett högklassigt och mångsidigt fiske i området kring byarna Kangos och Särkimukka.

Lainioälven är en grund och lättvadad älv, men en vadarstav är alltid bra att ha med sig om man är osäker. Tillgängligheten till älven är mycket god med vägar på bägge sidor om älven, men vissa platser kräver en promenad eller en bilfärd på gropiga skogsvägar.

Medelvikten på flugfångad lax ligger runt 5-7 kg, men chansen att fånga riktigt stor lax runt 12-15 kg är relativt stor. Förbered dig för ett äventyr med vandring, vadning och fiske i våra fantastiska vatten.

Förutom lax huserar Lainioälven även en kraftig stam av storvuxen harr och även en och annan öring. Vill du inte fiska i huvudälven finns här 3 biflöden till Lainioälven. Olosjoki, Keräntöjoki och Nuuksjoki. I samtliga dessa biflöden hittar du både fin harr och öring.

Om du föredrar sjöfiske finns 156 sjöar inom Kangos FVO med fiske efter allt från gädda, abborre och harr till röding, regnbåge och öring.


INRAPPORTERAD FÅNGST >


FISKEREGLER OCH FISKEKORT
Fiskeregler för Kangos FVO hittas längst ner på sidan (PDF Svenska, Finska och Engelska), samt även fiskekortspriser för Lainioälven plus biflöden (förutom Leipiöjoki) samt alla sjöar förutom Pahturijärvi och Joensuujärvi (150 SEK/dygn)
 
- 150 SEK/dygn (inkl. barn under 16 år)
- 1000 SEK/säsong (Övriga)
- 600 SEK/säsong. (Stugägare i Kangos)
- 250 SEK/säsong. (Bofast i Kangos)


KÖP FISKEKORT HÄR:

- www.fiskekort.se
- Holmas Lanthandel (Local butik) +4697832004
- Udden Camping +46706920718, +4697832110
- Lapland Guesthouse +46703435420
- Explore The North, Särkimukka +46706261909
- Evert Silder +46703945494
- Swish 1231724715


LAXFISKE
Laxfiske är tillåtet mellan 1 juni och 31 augusti. Max 1 lax per dygn. All honlax skall släppas tillbaka under augusti månad. Minimimått lax 50 cm. Lax krokad under förbudstid eller efter att dygnskvot är fylld skall återutsättas! Fiske med levande agn är förbjudet. Ryckfiske är strängeligen förbjudet. Fiskare som bryter mot reglerna kommer bli åtalad och förbjudas framtida fiske.

ÖRING
Max 1 öring/dygn. Minimimått 40 cm.

HARR
Max 5 harrar/dygn. Minimått 35 cm.

RAPPORTERA DIN FÅNGST
Rapportering av din fångst är en mycket viktigt pusselbit för att få kunna få en överblick över laxbeståndet i älven. Om du köpt ditt fiskekort på fiskekort.se kommer du få ett sms där du rapporterar din fångst. Även fiske utan fångst skall rapporteras. Om ni köpt ert fiskekort på plats i Kangos skickar ni er fångstrapport till:

Kristian Stridsman (kristian.stridsman@gmail.com) +46702066459.

All inrapporterad lax är med i utlottningen av ett varupris värde ca 4000 SEK. En inrapporterad lax motsvarar en lott. OBS! Bild på laxen måste bifogas rapportering.

CATCH & RELEASE - ÅTERUTSÄTTNING

Följ nedan riktlinjer vid catch & release:

Rör aldrig i en fisk med torra händer. Fisken skall stanna i vattnet medan du försiktigt lossar kroken med någon typ av tång. Om kroken inte kommer ut med lätthet ska kroken klippas och den nakna krokskaftet tas bort. En lekande fisk är värd mer än en krok! Lyft aldrig upp fisken på stranden, gräset eller gruset, eftersom det kan förstöra det skyddande lagret av slem hos fisken. Ta bara fisken ur vattnet i några sekunders intervall för foto. Fisken måste alltid ha tillgång till syresatt vatten. Lyft aldrig fisken endast i stjärtspolen, eftersom det kan skada fiskens ryggrad. Lyft heller aldrig genom gälarna eftersom både gälar och gällock lätt skadas. Stöd fisken under magen och håll försiktigt i stjärtspolen. Se till att fisken kan "stå" själv upprätt innan du släpper den. Vid varm väderlek och höga temperaturer i vattnet skall fisken fightas så snabbt som möjligt för att undvika mjölksyra. Vid dessa tillfällen kan det ta lång tid innan fisken återhämtat sig, så låt det ta sin tid.

GENERELLA REGLER OCH REKOMMENDATIONER

För allas trevnad, respektera varandra och alla fiskeregler. Bedriv ett rörligt fiske. Ett steg nedströms mellan varje kast. Ockupera INTE en pool utan att lämna utrymme för andra fiskare! Ta inte upp mer fisk än du behöver, samarbeta med fisketillsynsmännen och hjälp oss att bekämpa olagligt fiske! Håll stränderna rena - plocka upp dit skräp! Kom ihåg! Fiskare som bryter mot reglerna får fiskeförbud under resten av säsongen och kan eventuellt leda till permanent avstängning!

BÅTFISKE
De enda båtarna tillåtna på Lainioälven är lokalbefolkningens båtar. Dessa skall alla vara märkta med nummerplåt och en del av dem kan hyras.KONTAKT FÖR HYRA AV BÅT

- Explore The North
+46706261909 or info@explorethenorth.se

- Lapland Guesthouse
+46703435420  or info@laplandguesthouse.seFISKEGUIDE


- Erik Tjärner >
+46706580508 send a text for request.

- Jesper Larsson >
https://www.jlguiding.com/se

- Camp Onka >
https://camponka.com/OTHER LINKS

- KARTA ÖVER KANGOS FVO
>
https://image.ibb.co/kKnXCv/KANGOS_ONKA_nyaste_copy_004.jpg

- FISKEKORT ONLINE
>
https://www.fiskekort.se/kangosfvo/

- LAXRÄKNARE TORNEÄLVEN>
https://www.luke.fi/en/natural-resources/fish-and-the-fishing-industry/fish-resources/salmon-2/monitoring-of-salmon-runs-in-river-tornionjoki-and-simojoki/

- SMHI VATTENNIVÅER
https://www.smhi.se/klimatdata/hydrologi/vattenwebb

- EXPLORE THE NORTH >
https://explorethenorth.se/index.html

LAPLAND GUESTHOUSE >
http://laplandguesthouse.com/LADDA NER FISKEREGLER

Fishing rules English 2020.pdfFishing rules Swedish 2020.pdfFishing rules Finnish 2020.pdf